LOGO IM 15

Τα Μετέωρα» και οι......δικές μας  ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Τα Μετέωρα» και οι......δικές μας

ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ

                Διαβάζοντας προ ημερών ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Μήνυμα δράσης από τα Μετέωρα» και τις συγκρίσεις  που γίνονται σ αυτό με την περιοχή μας, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

  1. Άλλο Μετέωρα που είναι κάτι σαν ένα άλλο Άγιον Όρος και άλλο τα πολλά και διάσπαρτα Μοναστήρια της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων.
  2. Η πρωτοτυπία των Μονών των Μετεώρων που είναι κτισμένες πάνω σε αυτούς τους περίφημους απόκρημνους βράχους της φύσεως είναι αυτή που κυρίως έλκει τους πολυπληθείς επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων προσέρχονται όχι απλώς για θρησκευτικούς λόγους αλλά για να θαυμάσουν και να περιδιαβούν το όμορφο φυσικό τοπίο.  
  3. Όμως   και η περιοχή της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων με τις ιστορικές Ιερές Μονές  και τα Ιερά Προσκυνήματα της Παναγίας Τρυπητής και της Πλατανιωτίσσης γίνονται δέκτες χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο οι οποίοι προσέρχονται ως ευλαβείς Προσκυνητές όχι επειδή τυχαίως τα ανακαλύπτουν αλλά επειδή τόσο η ιστορία τους και η συμβολή τους στην εθνική μας παλιγγενεσία είναι πασίγνωστη τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς.
  4. Ποιός στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό δε γνωρίζει την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου που αποτελεί μία από τις  αρχαιότερες Ιερές μονές της Ελλάδας ; Μαζί με την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας αποτελούν τα εμβληματικότερα Μοναστήρια της χώρας μας. Συνεπώς, παλαιόθεν έχει μεγάλη επισκεψιμότητα την οποία εξασφάλισαν  και αύξησαν με ενέργειές τους,  διά των οποίων πραγματοποιήθηκε η  ανακαίνιση της Ιεράς Μονής,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος μαζί με τον τωρινό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο,  ο οποίος επί 18 έτη διακόνησε υποδειγματικώς την Ιερά Μονή ως Καθηγούμενός της. Χιλιάδες επισκέπτες όλο το έτος από όλο τον κόσμο, Ρωσία, Ρουμανία, Ινδία, οι κατασκηνωτές  από τις οικογένειες των ομογενών μας στην Αμερική, Σερβία, Ινδίες, Βουλγαρία, Ισραήλ κλπ κατακλύζουν την Μονή  ως προσκυνητές της Παναγίας της Μεγαλαιοσπηλαιωτίσσης και των θαυμαστών και ιστορικών κειμηλίων της. Κατά τον μήνα Ιούνιο όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις για την ιστορική Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου εκατοντάδες επισκέπτες προσέρχονται στις λατρευτικές εκδηλώσεις αλλά και για να δουν την αναπαράσταση της Μάχης στον αύλειο χώρο της Μονής. Από παλαιότερα δε την ημέρα αυτή όπως και στις καθιερωμένες εορτές της Μονής επισκέφθηκαν και επισκέπτονται την Μονή μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί κ.α.
  5. Ποιός στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό δεν έχει έστω και νοερά μεταφερθεί στην Αγία Λαύρα και δεν την έχει συνδέσει με την έναρξη της εθνικής μας Παλιγγενεσίας; Ποιός έστω και στο άκουσμα του ονόματος της Μονής δεν την έχει συνδέσει με το λάβαρο της Επαναστάσεως και των Παλαιών Πατρών Γερμανό; Χιλιάδες οι επισκέπτες και οι προσκυνητές της Μονής  από όλον τον κόσμο ετησίως που σπεύδουν να προσκυνήσουν την κάρα του Οσίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, την οποία εκατοντάδες χιλιάδες Ορθόδοξοι Ρώσοι προσκύνησαν προ ετών  όταν μεταφέρθηκε στη Μόσχα κατόπιν αιτήματος του Μακαριστού Πατριάρχου Μόσχας  Αλεξίου, και την κάρα του Οσίου Φιλαρέτου. Εκατοντάδες Έλληνες από όλη την Ελλάδα έρχονται στην αγρυπνία του Οσίου Αλεξίου στις 17 Μαρτίου και παρακολουθούν την αναπαράσταση της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης από παραδοσιακούς συλλόγους των Καλαβρύτων και άλλων περιοχών της χώρας μας. 
  6. Αλλά και η πόλη των Καλαβρύτων κατακλύζεται από ντόπιους και ξένους  τουρίστες απ’  όλο τον κόσμο λόγω της μαρτυρικής και ενδόξου ιστορίας της (Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων)   αλλά και του Χιονοδρομικού Κέντρου το οποίο, ας σημειωθεί ενδεικτικά, ότι φέτος το καλοκαίρι κατέκλυσαν 10.000 νέοι. Πολλοί δε είναι οι επίσημοι προσκεκλημένοι στις εθνικές και λατρευτικές επετείους και εκδηλώσεις της πόλεως, Πρόεδροι Δημοκρατίας,  Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Πρέσβεις ξένων Κρατών κ.α.
  7.   Αλλά και ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος συνέβαλλε στην προβολή της πόλης με την δημιουργία του Καλλιμανοπουλείου Εκκλησιαστικού και Διακονικού Κέντρου το οποίο εκτός του ότι περιθάλπει 52 γέροντες από όλη την Ελλάδα, προσφέρεται για την διοργάνωση πανεπιστημιακών  και επιμορφωτικών σεμιναρίων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων από όλη την Ελλάδα.   Στην δημιουργία του Ιδρύματος αυτού συνεισέφερε, με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου,  σημαντική δωρεά η προτεσταντική εκκλησία της Γερμανίας.
  8. Αλλά και η Αιγιάλεια χάρη στα Ιερά Προσκυνήματα και τις ιστορικές Μονές της έχει καταστεί πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Η Παναγία η Τρυπητή είναι γνωστή σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνον,   αποτελεί    δε Πανελλαδικό  Προσκύνημα με την «βούλα» του Κράτους, προπολεμικά μάλιστα. Είναι γνωστή σε μας τους Αιγιώτες  η φράση- την άκουγα μάλιστα και ως φοιτητής παλιά στην Αθήνα και από...ξένους: «Το Αίγιον είναι γνωστό από την Παναγία και από τον Παναιγιάλειο της Α΄Εθνικής». Πριν αλλά και μετά  την ανακαίνιση του Προσκυνήματος το επισκέπτονται καθημερινά από όλη την Ελλάδα. Τώρα «αν δεν κάθονται» πολλοί από αυτούς για φαγητό ή καφέ», μολονότι υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Αίγιο δεν διαθέτει την ξενοδοχειακή υποδομή που θα έπρεπε αλλά και στο γεγονός ότι οι περισσότερες εκδρομές είναι μονοήμερες και αποτελούν  «πέρασμα»  καθώς συνεχίζουν προς Αγ. Ανδρέα και Πάτρα.
  9. Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάνου στο Βερίνο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα όλο το χρόνο και μάλιστα στο μνημόσυνο του Οσίου στη λαική συνείδηση π. Ευσεβίου Γιαννακάκη, που παρεμπιπτόντως ήταν και φίλος του αείμνηστου πατέρα μου Σωτήρη, ο οποίος τον ανέφερε συχνά στα δημοσιεύματά του «διαφημίζοντας »  με αυτόν τον τρόπο τότε το Μοναστήρι . Άλλο εάν ο δρόμος «κόβεται» ή τέλος πάντων κοβόταν τον χειμώνα.
  10. Η Ι. Μονή Ταξιαρχών Αιγίου ή  Αιγιαλείας  αν προτιμάτε, είναι κι αυτή παλαιά και ιστορική και έχει την μεγίστη τιμή να φιλοξενεί τα ΑΧΡΑΝΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ!!!!! Παλιά ήταν  «η δόξα» της επαρχίας μας – δεν θα κάνω εδώ ιστορική αναδρομή, άλλωστε είναι γνωστά αυτά- και σήμερα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμισή της με την μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου , ο οποίος συνεχίζει το ανακαινιστικό έργο του προκατόχου του κ. Αμβροσίου, που ανακαίνισε  το ήμισυ της Ιεράς Μονής. Και η Μονή αυτή έχει επισκεψιμότητα από όλη την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τις τελευταίες μέρες κατά την πανήγυρη της Μονής, γεγονός που μου ανέφεραν συγγενικά μου πρόσωπα επισκέφθηκαν το Μοναστήρι πούλμαν από Κέρκυρα, Κόρινθο, Αθήνα, Πάτρα, κ.α.

Αυτά γράφονται διευκρινιστικά και βεβαίως χρειάζονται και άλλες προσπάθειες «συλλογικές». Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Και μάλιστα από πολλές «πλευρές»... Και ο νοών νοείτω...

e-shop

eshop.png

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  • Διεύθυνση: Ρωμανιώλη 41, Αίγιο
  • Τηλέφωνα: 26910-21776 & 26910-21777
  • Φαξ: 26910-60127
  • E-mail: imkaigial@gmail.com

Στατιστικά

  • Εμφανίσεις Άρθρων 937756