LOGO IM 15

Ονομαστήρια  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου

Ονομαστήρια

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου

Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη, μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τιμήθηκε, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στην τοπική μας Εκκλησία η ιερά μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Ιερωνύμου.

Στην εόρτια ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης τόνισε ότι η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού, κεφαλή είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός και μέλη είμαστε εμείς. Αναφέρθηκε στην αξία που έχει ο θεσμός της Αγίας μας Εκκλησίας στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και ιδιαιτέρως στη ζωή του σύγχρονου Ορθοδόξου Χριστιανού, ο οποίος καθημερινώς βάλλεται από νέα ήθη και σύγχρονες αντιλήψεις, τα οποία μοναδικό σκοπό έχουν να τον αποστασιοποιήσουν από την κοινωνία του με τον Θεό. «Ο Άγιος Ιερώνυμος, όμως, κατανόησε πλήρως την αξία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και με την όλη βιοτή και πολιτεία του δόξασε εν ζωή τον Θεό, για να τον αντιδοξάσει ο Κύριός μας μετά θάνατον, κατατάσσοντάς τον στον χορό των Αγίων», τόνισε ο Σεβασμιώτατος. Κλείνοντας, ευχήθηκε εγκαρδίως στον Σεπτό Ποιμενάρχη μας επ’ ευκαιρία των σεπτών του ονομαστηρίων.

Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας, χοροστάτησε στον Όρθρο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος στη συνέχεια προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, Πατρών κ. Χρυσόστομο και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεο,  τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Ιερώνυμο. Συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ήσαν ο Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε με τον μεστό και διαπρύσιο θεολογικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Αναφερόμενος στον εορταζόμενο Άγιο, μίλησε για τους μεγάλους ασκητικούς του αγώνες, την ταπείνωση, τον ησυχαστικό του χαρακτήρα, τη νηπτική του ζωή, την αδιάλειπτη προσευχή του προς τον Κύριο, καθώς και για τους αγώνες τους οποίους έδωσε σε χρόνους δύσκολους για την ορθόδοξη πίστη ενάντια στις αιρετικές δοξασίες. «Υπήρξε ζωντανό παράδειγμα και εμπνευστής για πολλούς μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, σύγχρονους και μεταγενέστερους, αφήνοντας μάλιστα ως πνευματική παρακαταθήκη ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Κεντρικός άξονας της διδασκαλίας του ήταν ότι ο άνθρωπος οδηγείται στη σωτηρία με τη χάρη του Θεού μόνο μέσα στην Εκκλησία διά της μυστηριακής της ζωής.»

Αναφερόμενος στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας, του ευχήθηκε ο Κύριος, διά πρεσβειών του προστάτου του Οσίου, να του δίδει δύναμη ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας: «να αναγεννάς πνευματικά τα παιδιά σου, δηλαδή τον λαό που σου εμπιστεύτηκε ο Θεός και διά τον οποίο σε κατέστησε διδάσκαλο εδώ και τόσα χρόνια που είσαι κληρικός και σου έδωσε και αυτό το χάρισμα να συνεχίσεις να διδάσκεις την αλήθεια μέσα σε αυτό τον Ναό που εγεννήθης και ανετράφης πνευματικά και συνεχίζεις να προσφέρεις μέσα από την καρδιά σου. Σε έθεσε κυβερνήτη της κατά Αίγιο και Καλάβρυτα Εκκλησίας, της Ιστορικής και Μαρτυρικής αυτής Μητροπόλεως για να συνεχίσεις να κυβερνάς αυτό το «σκάφος», το οποίο υπηρέτησαν Ήρωες και Μάρτυρες της Πίστεως και της Πατρίδος και άφησαν με το αίμα τους, αλλά και με τους αγώνες και με τη μαρτυρία και ομολογία τους, ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην Αγιωτάτη Ορθόδοξο Εκκλησία της Ελλάδος, σηματοδοτώντας τη δική σου, αλλά και όλων μας την πνευματική πορεία σε καιρούς χαλεπούς για την Πατρίδα μας. Καιρούς που έχουν ανάγκη τη φωνή και διαμαρτυρία μας διά του Χριστού την αγάπη και τη σωτηρία των ανθρώπων.». Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ανέφερε: «Αδελφέ Ιερώνυμε, σου ευχόμεθα να συνεχίσεις, με την αγάπη, τη σύνεση, την ταπείνωση και τη φρόνηση που σε διακρίνουν, να πράττεις καλά έργα που θα λάμπουν ως θεϊκές λαμπάδες αναμμένες και θα φέγγουν ως ηλιακές ακτίνες από τη μία άκρη της Μητροπόλεώς σου ως την άλλη, φτάνοντας σε ολόκληρη την Εκκλησία της Ελλάδος και πέραν αυτής. Ο Θεός να σε χαρίζει στην Εκκλησία και το ποίμνιό σου εις έτη πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα. Να σε χαιρόμαστε.».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αμέσως μετά την απόλυση, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες τόσο προς τους Αρχιερείς, οι οποίοι, εις έκφρασιν της φιλάδελφης αγάπης τους, λάμπρυναν διά της συμμετοχής τους τις εορταστικές Συνάξεις, όσο και προς τους Άρχοντες, τους Εκπροσώπους των τοπικών φορέων και τον λαό του Θεού, οι οποίοι συμμετείχαν στην εορτή του Αγίου Ιερωνύμου και στα ονομαστήρια του Ποιμενάρχου μας.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που είναι σήμερα εδώ οι Αρχιερείς μας, οι μοναστικές Αδελφότητες, οι τοπικές Αρχές και όλοι εσείς. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που ήρθατε να προσευχηθείτε όλοι για τον Επίσκοπό σας και ιδιαιτέρως θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Αρχιερείς που ήρθαν σήμερα από τις Μητροπόλεις τους να προσευχηθούν, να συλλειτουργήσουν, να εκφράσουν την αδερφική τους αγάπη, αλλά και να δείξουν την ενότητα της Εκκλησίας. Διότι κάθε Αρχιερατικό Συλλείτουργο σηματοδοτεί αυτή την ενότητα, την οποία ο ίδιος ο Χριστός μάς έδωσε ως παρακαταθήκη. Παρότρυνε τους πιστούς να τον έχουν στην προσευχή τους, λέγοντας: «Να προσεύχεστε για τον Επίσκοπό σας, έτσι ώστε να είναι σώφρων και να διακονεί το όνομα του Θεού, χωρίς να προδώσει τον Ιησού μας Χριστό σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο για την Εκκλησία και για την Πολιτεία. Να προσεύχεσθε έτσι ώστε ο Θεός να μου δίνει αντοχές να αγωνίζομαι προκειμένου το φως του Χριστού μας να διαχέεται και στην Ιερά Μητρόπολή μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Βενιανάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αλέξανδρο Λουκάτο, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Λιακόπουλο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Φανερωμένης, και όλους όσοι συνεργάστηκαν για την οργάνωση των εορταστικών λατρευτικών συνάξεων, ενώ ευχαρίστησε και τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας «Ιωάννης Κουκουζέλης» υπό τη διεύθυνση του χοράρχου Καθηγητού κ. Φωτίου Θεοδωρακόπουλου, οι οποίοι απέδωσαν κατανυκτικά τους ύμνους κατά τη διάρκεια της εορτής.

 Στη συνέχεια, δέχθηκε εόρτιες ευχές από τους Άρχοντες, τον Ιερό Κλήρο, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, τους τοπικούς Φορείς και τον ευσεβή λαό στην αίθουσα του θρόνου στο Επισκοπείο. Εκεί προσήλθαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Ευρωβουλευτής κ. Νικόλαος Αναδιώτης, ο Βουλευτής του πολιτικού κόμματος Νίκη κ. Σπύρος Τσιρώνης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, οι Δήμαρχοι Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος και Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος  Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας κ. Μαρία Γιδά, Αντιδήμαρχοι, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου κ. Βασίλειος Ροδόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου κ. Θεοφάνης Ραμπαβίλας, Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου κ. Γεώργιος Μπέσκος, η Εκπρόσωπος της Βουλευτού κ. Χριστίνας Αλεξοπούλου κ. Θεώνη Σταθοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος Διακοπτού κ. Παναγιώτης Βασιλείου, ο Εισαγγελέας του Εφετείου Πατρών κ. Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, ο Εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων κ. Δημήτριος Λιανόπουλος, αρκετοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων, καθώς και πλήθος ευσεβούς λαού, που προσήλθαν αθρόα για να ευχηθούν και να τιμήσουν τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου, ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Φανερωμένης σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας και ειδικότερα τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Δημήτριο Ελευθεριώτη πραγματοποίησε στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού, την Κυριακή το απόγευμα 16 Ιουνίου 2024, μουσικοχορευτική εκδήλωση  με θεματικό τίτλο «Μια γιορτή όλοι μαζί» αφιερωμένη  τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας. Στην εκδήλωση αυτή οι νέοι της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ερμήνευσαν με τις εκπληκτικές φωνές τους μουσικά άσματα και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της περιοχής αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα των ακροατών. Μετείχαν μαθητές από το 2ο  και 6ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου υπό την διεύθυνση των Καθηγητριών τους, κ. Ζουμπουλιάς Σπυροπούλου και της πρεσβυτέρας Ευφροσύνης Γιαννακοπούλου ενώ τους χορούς απέδωσαν νέοι του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου και του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου.  Την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβε η κ. Αρχοντούλα Ρέλλα, Φιλόλογος και συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία αναφέρθηκε στο καρποφόρο, γόνιμο και δημιουργικό έργο του Μητροπολίτου μας  και ειδικότερά στην αγάπη του για τη νεολαία. 

Ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος για την όμορφη  αυτή εορταστική έκπληξη,  ευχαρίστησε με θερμά λόγια τους διοργανωτές και ιδιαίτερα τους νέους που με τη ζωντάνια και το ταλέντο τους προσέφεραν χαρά σε όλους όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση  και  τους παρότρυνε πατρικά να έχουν ακράδαντη πίστη στο Θεό, στον Οποίο θα πρέπει να εναποθέτουν όλες τις ελπίδες της ζωής τους και να προσέρχονται στην Εκκλησία, το μόνο απάνεμο λιμάνι που προσφέρει ελπίδα στον άνθρωπο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

DSCN1448
DSCN1423
DSCN1368
1361
DSCN1494
DSCN1540
DSCN1546
DSCN1556
DSCN1591
DSCN1626
DSCN1658
DSCN1673
DSCN1683
DSCN1722
20240617140208
20240617140232
DSCN1448
DSCN1423
DSCN1368
1361
DSCN1494
DSCN1540
DSCN1546
DSCN1556
DSCN1591
DSCN1626
DSCN1658
DSCN1673
DSCN1683
DSCN1722
20240617140208
20240617140232

 

 

e-shop

eshop.png

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  • Διεύθυνση: Ρωμανιώλη 41, Αίγιο
  • Τηλέφωνα: 26910-21776 & 26910-21777
  • Φαξ: 26910-60127
  • E-mail: imkaigial@gmail.com

Στατιστικά

  • Εμφανίσεις Άρθρων 808444