LOGO IM 15

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

KLIRIKOI AIGIOY1

Η επιμόρφωση του Ιερού Κλήρου σε θέματα πνευματικά, λειτουργικά και διοικητικά, η ανατροφοδότηση σέ θέματα εκκλησιαστικά καί ποιμαντικά αποτελεί αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του λειτουργικού καί ποιμαντικού έργου στίς ενορίες.

Διά τον λόγο αυτό η Ιερά Μητρόπολη διοργανώνει, ανά τακτά διαστήματα, ταχύρρυθμα επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια, μέσω των οποίων παρέχεται η δυνατότητα στους κληρικούς να ενημερωθούν από ομιλητές και δασκάλους, οι οποίοι προέρχονται από τον Εκκλησιαστικό, τον Εκπαιδευτικό και τον Πανεπιστημιακό χώρο.

 Κατά το διάστημα της πολύχρονης και καλλίκαρπης Ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου Γέροντα από Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των κληρικών πάνω σέ θέματα λειτουργικής, ομιλητικής, οργάνωσης ενοριών, κατηχήσεως τού λαού καί προετοιμασίας εξομολόγων.

Σ’ αυτά κατέθεσαν τό πλεόνασμα της γνώσης και της εμπειρίας τους διακεκριμμένα πρόσωπα με πρώτο τόν Σεβασμιώτατο πρ. Καλαβρύτων & Αιγιαλείας. Αξίζει, στό σημείο αυτό, νά υπογραμμίσουμε την ευλογία της παρουσίας και της πολύτιμης συμβολής, κατά τά πρώτα έτη, των μακαριστών Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σηλυβρίας Αιμιλιανού και του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Κωνσταντίνου Παλαιογοπούλου, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης κα μέ πολύ αγάπη μεταλαμπάδευσαν στους κληρικούς τά βασικά στοιχεία της ομιλιτικής και τους προετοίμασαν μέσα από τήν προσωπική τους εμπειρία, ώστε νά αναλάβουν το δύσκολο διακόνημα του μυστηρίου της μετανοίας. Παράλληλα οργανώθηκαν πολλά σεμινάρια γιά λειτουργικά θέματα. Η εκμάθηση βασικών γνώσεων από τούς ιερείς πάνω στούς υπολογιστές κρίθηκε, επίσης, απαραίτητη προκειμένου νά οργανώσουν καλύτερα τίς διοικητικές καί γραφειακές εργασίες των ενοριών τους. Από το 2014 η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών οργάνωσε τέσσερα Σεμινάρια με την κάτωθι θεματολογία: Θέματα Εξομολογητικής, Θέματα Θείας Λατρείας, Ποιμαντική υποστήριξη στους πενθούντες, Ποιμαντική υποστήριξη της νεότητας. Οι ιερείς, μάλιστα, που παρακολούθησαν τα εν λόγω σεμινάρια, μετά την σύνταξη γραπτής εργασίας, έλαβαν βεβαίωση πιστοποίησης για την επιτυχή παρακολούθηση των ανωτέρω προγραμμάτων.

KLIRIKOI AIGIOY2

Με την ίδια ανύστακτη φροντίδα και με αδιάπτωτο ιερό ζήλο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος συνεχίζει το σπουδαίο έργο της ανατροφοδότησης και επιμορφωτικής υποστήριξης των κληρικών, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στο έργο τους και να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές δυσκολίες της υψηλής ιερής αποστολής τους με την μεγαλύτερη και καλύτερη δυνατή πνευματική επάρκεια.

Η διδασκαλία της εκκλησιαστικής γλώσσας και παιδείας, η οποία βοηθά τους κληρικούς να κατανοήσουν και να εμβανθύνουν στα κείμενα της Αγίας Γραφής και των λειτουργικών και πατερικών κειμένων, η Ευταξία και Αισθητική των Ιερών Ναών, η Ερμηνεία της Αγίας Γραφής, το Τυπικό των ιερών ακολουθιών της Εκκλησίας μας αποτελούν κάποια από τα θέματα, στα οποία ο Ποιμενάρχης μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και διοργανώνει αντίστοιχα επιμορφωτικά προγράμματα. Υπογραμμίζει δε την αξία της διαρκούς επιμόρφωσης για την πληρέστερη κατάρτιση και ενημέρωση των Εφημερίων και την διαρκή μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως για έμπρακτη συμπαράσταση στις ανάγκες του ευσεβούς λαού της μέσα από την πνευματική και καθοδηγητική υποστήριξη των κληρικών και των εφημερίων.

Το τελευταίο επιμορφωτικό πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως για κληρικούς και υποψηφίους κληρικούς, το οποίο υλοποιείται με πρωτοβουλία και πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ιερωνύμου, κατά την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο, περιλαμβάνει τα ακόλουθα επιμορφωτικά αντικείμενα:

  1. Ερμηνεία της Αγίας Γραφής (Παλαιάς-Καινής Διαθήκης), από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη, π. Ιωακείμ Βενιανάκη, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως.
  2. Ευταξία και Αισθητική των Ιερών Ναών, από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεώς μας.
  3. Τυπικό της Εκκλησίας, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη, π. Ανδρόνικο Τσαχρίδη, Αρχιερατικό Επίτροπο Συμπολιτείας
  4. Διδασκαλία-λειτουργία της ελληνικής γλώσσας (αρχαίας και νέας) στην καθημερινότητα και στα εκκλησιαστικά κείμενα, από την κ. Αρχοντούλα Ρέλλα-Παπασημακοπούλου, φιλόλογο.

e-shop

eshop.png

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  • Διεύθυνση: Ρωμανιώλη 41, Αίγιο
  • Τηλέφωνα: 26910-21776 & 26910-21777
  • Φαξ: 26910-60127
  • E-mail: imkaigial@gmail.com

Στατιστικά

  • Εμφανίσεις Άρθρων 670154