LOGO IM 15

ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Κοσμάς ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας λειτουργεί από το 1987 με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

c02

Κατά τα τρία πρώτα χρόνια διευθυντής ήταν ο Σπυρίδων Υφαντής. Είχε δημιουργήσει Χορωδία η οποία, υπό τη διδασκαλία του, συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις όπως εορτές Χριστουγέννων, λήξεις κατηχητικών, πλαισίωση ομιλιών κ.α.

Από το 1991 ανέλαβε Διοικητικός Διευθυντής της Σχολής ο κ. Παναγιώτης Αχιλλιάς και Μουσικοδιδάσκαλος ο κ. Βασίλειος Μπίκος ο οποίος έχει την ευθύνη και τη διδασκαλία της Χορωδίας. Από το 1997 αναλαμβάνει Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο κ. Γρηγόριος Κακούρης και η Σχολή λειτουργεί με νέα μορφή, αφού αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού, δίδοντας την δυνατότητα στους αποφοίτους να λαμβάνουν Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, ύστερα οπό πέντε έτη σπουδών και την ευκαιρία να διορίζονται ως Καθηγητές Μουσικής στα Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία.

Η Σχολή με το συστηματικό έργο της, κάθε χρόνο αποδίδει στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας πλειάδα νέων καταρτισμένων ιεροψαλτών-τριών, ικανών να πλαισιώσουν τα Ιερά αναλόγια των Εκκλησιών της περιοχής μας και όχι μόνο. Καλλικέλαδοι νεαροί βυζαντινοί ιεροψάλτες διακονούν τις Ιερές Ακολουθίες με ήθος και ευπρέπεια. Στην πρόοδο και ανάπτυξη της Σχολής συμβάλλουν τα μέλη του Δ. Σ., καθώς και ο ακούραστος Διευθυντής Σπουδών κ. Παναγιώτης Αχιλλιάς. Έδρα της είναι το Κέντρο Νεότητας της Ἱερᾶς Μητροπόλεως «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», στην οδό Πολυχρονιάδου 8. Παράλληλα η Σχολή διαθέτει παράρτημα στα Καλάβρυτα, με έδρα το ΚΕΔΙΚ, όπου για πολλά έτη δίδαξε ο Διευθυντής του Ιδρύματος, ο αείμνηστος Βασίλειος Ζήσιμος και τώρα ανέλαβε την διακονία αυτή ο ιεροψάλτης του Καθεδρικού Ναού Καλαβρύτων κ. Βασίλειος Καλογερόπουλος.

aigialeia 3

Στις αμέτρητες διδακτικές ώρες της σχολικής χρονιάς, κατά την διάρκεια των οποίων οι διδάσκαλοι εργάζονται με πολύ μεράκι και υπομονή, παρουσιάζεται στους μέλλοντες λειτουργούς του αναλογίου η απαράμιλλη ψαλτική τέχνη, ως στάση ζωής και ευπρέπειας για τους έχοντες την σφραγίδα της δωρεάς, το ανάλογο δηλαδή φωνητικό ταλέντο. Οι μαθητές της Σχολής διδάσκονται ότι ο ψάλτης στο αναλόγιο, πέραν της μελίρρυτης απόδοσης των θεόπνευστων ποιητικών κειμένων, οφείλει να αποπνέει ύφος, σεβασμό, καθαρότητα, λεβεντιά και πάνω απ’ όλα αγάπη.

 Γι’ αυτό και όταν ψάλλει, αφήνει την ψυχή του να γεμίσει φως «ἐκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός» και αντανακλώντας το στους γύρω του, γίνεται αφορμή να γεμίζουν οι ψυχές των ακροατών από ανέκφραστη χαρά και αγαλλίαση.

Συμπερασματικά, στην ψαλτική μυσταγωγία συμβαίνει αυτό που ο Μέγας Βασίλειος βίωσε και εξέφρασε θεόπνευστα: «Ψαλμός γαλήνη ψυχών, βραβευτής ειρήνης, φιλίας συναγωγός, ένωσις διεστώτων, εχθραινόντων διαλλακτήριον». Διότι, συνεχίζει ο άγιος, «ποιός μπορεί να βλέπει κάποιον εχθρικά με τον οποίον ταυτόχρονα εκπέμπει οπό κοινού τη φωνή του προς τον Θεόν;» Επομένως η ψαλμωδία που διδάσκεται στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, πέραν των ψαλτικών γνώσεων, παρέχει στους διδασκομένους το μέγιστο πάντων των αγαθών, που είναι η αγάπη.

BYZANTINH SXOLH AGIASMOS 2021

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος όχι μόνο ενισχύει και επιβραβεύει το θεάρεστο και ψυχωφελές έργο των πρωτεργατών της Σχολής, αλλά και συνέστησε ένα επί πλέον τμήμα, αυτό της  Παραδοσιακής Μουσικής, το οποίο στελεχώθηκε από παιδιά και εφήβους και αποτελεί την Παιδική και Νεανική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με Υπεύθυνο τον καθηγητή MSc Μουσικολογίας κ. Σπυρίδωνα Οικονομόπουλο.

 

BYZANTINH SXOLH KALABRYTON AIGIALEIAS20vizadini 2017 1 e1631531204599

 

 

e-shop

eshop.png

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  • Διεύθυνση: Ρωμανιώλη 41, Αίγιο
  • Τηλέφωνα: 26910-21776 & 26910-21777
  • Φαξ: 26910-60127
  • E-mail: imkaigial@gmail.com

Στατιστικά

  • Εμφανίσεις Άρθρων 650034