«Να μεθύσουμε με το αθάνατο κρασί του ‘21» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟY ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤOY MAΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ»
Βαδίζοντας με πίστη και σιγουριά το δεύτερο έτος στον θρόνο της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος ανοίγει σήμερα την καρδιά του στην «Π», σε μία εκ βαθέων συνέντευξη, μία ημέρα πριν από την Επέτειο της «Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας».
Ο προκαθήμενος της τοπικής Εκκλησίας χαράσσει το δικό του δρόμο ως επικεφαλής και έχει δώσει αξιέπαινα δείγματα γραφής σε μία περίοδο που η Εκκλησία δοκιμάζεται και οι ελευθερίες χάνονται στον βωμό της πανδημίας.
Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για την κοινωνία μας λόγω της πανδημίας. Πώς βιώσατε το δικό σας περιστατικό και ποια η γενική διαχείριση της Ιεράς Μητρόπολης μετά τα πρώτα κρούσματα;
Με την ενσυναίσθηση ανθρώπου που νόσησε από κορωνοϊό, ως Ποιμενάρχης θα συμβούλευα πως φόβος και πανικός είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι. Χρειάζεται φόβος Θεού αλλά και ανδρείο φρόνημα, που ιστορικά Αιγιαλείς και Καλαβρυτινοί διαθέτουμε. Η αναδρομή στην παγκόσμια ιστορία δείχνει πως ουδέποτε έλειψαν οι πανδημίες από την ανθρωπότητα. Ας αισιοδοξούμε. «Πάντοτε χαίρετε… εν παντί ευχαριστείτε» (Α’Θεσ. ε’16,18) διδάσκει ο Απόστολος Παύλος. Κάθε Μητρόπολη βέβαια οφείλει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη διαχείριση έκτακτων υγειονομικών κρίσεων και αυτό πράττουμε κι εμείς. Συνεχίζουμε ανεπιφύλακτα τις συστάσεις σε κλήρο και λαό για σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας, κατά του κορωνοϊού.
Πριν τις γιορτές βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας με απανωτά κρούσματα κορωνοϊού στους ιερατικούς κύκλους της Αιγιάλειας. Από τη δοκιμασία δεν εξαιρέθηκε και η ταπεινότητά μου. Μετά την ανάρρωσή μου δοξάζω τον Μεγαλοδύναμο για τη φανέρωση της θείας Του πρόνοιας με την παραχώρηση της ασθένειας αυτής, η οποία μολονότι ως άνθρωπο με ταλαιπώρησε και με πόνεσε, όπως όλους τους νοσούντες, εντούτοις με δυνάμωσε πνευματικά. Η δοκιμασία αυτή ήταν για μένα ευκαιρία για εσωτερικό απολογισμό, αυτοκριτική, προσευχή, πνευματική μελέτη και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση απέναντι στον πόνο των πασχόντων συνανθρώπων μας.
Με τις πρεσβείες της Παναγίας Τρυπητής οι νοσήσαντες κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί συνεργάτες της Μητροπόλεώς μας, αποθεραπεύτηκαν και επανήλθαν υγιείς στις επάλξεις. Οι δοκιμασίες είναι ωφέλιμες για τους εργάτες στον αμπελώνα του Χριστού, εφόσον μέσα από αυτές γνωρίζει κανείς την επίσκεψη και την αγάπη του Θεού. Δοκιμαζόμαστε για να αυξήσουμε τον πνευματικό μας πλούτο και συχνά η θεία χάρη, μέσα από τα δεινά, μας εξασφαλίζει τις δωρεές τής πνευματικής και σωματικής υγείας. Με την ειλικρινή κατανόηση, που η προσωπική περιπέτεια της υγείας μου με δίδαξε, θα ήθελα να προσθέσω ότι συμπάσχω με την αγωνία των ασθενών αδελφών μας, δεόμενος για γρήγορη ανάρρωσή τους, καθώς και για την από Θεού ενδυνάμωση του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων όλης της χώρας μας. Εξίσου συμμεριζόμαστε και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που επλήγησαν οικονομικά από τα σκληρά μέτρα και την ανεργία και ως Μητρόπολη στηρίζουμε το ποίμνιό μας στο μέτρο του δυνατού.
Ανήμερα των Θεοφανείων προχωρήσατε στην ρίψη του Σταυρού, παρά τις εντολές κράτους και Ιεράς Συνόδου. Μιλήστε μας για εκείνη την ημέρα. Πώς νιώσατε;
Ανήμερα της μεγάλης εορτής των Θεοφανείων κατ’ οικονομίαν Θεού, ακολούθησα την προτροπή της Εκκλησίας μας: «Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις» και έριξα τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας στη θάλασσα. Απλά, χριστιανικά, με πίστη και δύναμη ψυχής ως Ιεράρχης έπραξα το χρέος μου, ως όφειλα. Η συνείδησή μου δεν μου επέτρεπε να αφήσω την πόλη μας χωρίς αγιασμό, σπάζοντας τη δισχιλιετή ιερή αλυσίδα της πατροπαράδοτης τελετής του καθαγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του Αίγιου. Τη βαρύτητα ή όχι της πράξεώς μου αφήνω να την κρίνουν ο Θεός και η Ιστορία. Ο Κύριος άλλωστε στους μακαρισμούς δήλωσε: «Μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης ότι αυτών εστί η βασιλεία των ουρανών». Σύμφωνα με τον Ιερό Χρυσόστομο, η Εκκλησία μας όσο πολεμείται, τόσο δοξάζεται, υπερνικά και δεν πτοείται. Ο αγιασμός έχει σπουδαία συμβολική σημασία. Στην ευχή κατά την επίκληση του Αγίου Πνεύματος και τον καθαγιασμό του ύδατος μεταξύ άλλων ζητάμε από τον Θεό να καταστήσει αυτόν φάρμακο νοσημάτων, πηγή αφθαρσίας και αμαρτημάτων λυτήριο για την ίαση των ψυχών και των σωμάτων μας.
Η εστία κρουσμάτων στο Καλλιμανοπούλειο δοκίμασε πάλι τις αντοχές σας. Πώς είναι τώρα τα πράγματα;
Σε δύο φάσεις κλιμακώθηκε χρονικά η επίθεση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Μητρόπολή μας. Πριν τις γιορτές στην επαρχία Αιγιαλείας και μετά τις γιορτές στην επαρχία Καλαβρύτων, στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό και Διακονικό Κέντρο, όπου νόσησαν συνολικά 23 γέροντες και 15 άτομα προσωπικό. Μόνο σε θαύμα της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιώτισσας, την οποία με πόνο και αγωνία επικαλεστήκαμε, μπορούμε να αποδώσουμε το γεγονός της πλήρους αποθεραπείας των 38 κρουσμάτων του κορωνοϊού, ευτυχώς χωρίς θανάτους και με αρνητικά τα τελευταία τεστ των 70 ατόμων (γέροντες και προσωπικό) που δεν είχαν νοσήσει. Οι υπεράνθρωπες και συντονισμένες προσπάθειες της Μητροπόλεως και όλων των υπευθύνων φορέων, με τη δύναμη του Θεού οδήγησαν στο θαυμαστό αποτέλεσμα της θεραπείας όλων σχεδόν των ασθενών, για τους οποίους εύχομαι από καρδιάς ταχεία ανάρρωση. Για την καλύτερη ενημέρωσή σας υπάρχει πρόσφατη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεώς μας στη διεύθυνση: www.imkalaig.gr .
Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα ανάπλασης στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής και στον Ιερό Ναό των Εισοδίων;
Όπως έχει ανακοινωθεί στον Τύπο, η στασιμότητα των εργασιών για την αποκατάσταση του Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής και του Ναού των Εισοδίων Αιγίου είναι καθαρά αποτέλεσμα ισχύος των απαγορευτικών μέτρων σχετικά με τις μετακινήσεις, που επιβλήθηκαν από το κράτος λόγω κορωνοϊού.
Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με τη συνέχιση των εν λόγω έργων. Παρακολουθούμε ως Μητρόπολη στενά το θέμα αυτό που μας απασχολεί σοβαρά και λαμβάνουμε συνεχείς διαβεβαιώσεις εκ μέρους των αρμοδίων ότι με την άρση των μέτρων θα συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες στα δύο μεγάλα εκκλησιαστικά έργα της πόλης του Αιγίου.
Έχετε συναντηθεί πολλές φορές με τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλο. Ποια είναι τα προβλήματα που σας έχουν απασχολήσει και προχωράτε από κοινού στη λύση τους;
Θεωρώ πως σε κάθε τοπική κοινωνία προάγεται η ανάπτυξη του τόπου εάν Εκκλησία και Δημοτική Αρχή ενώσουν τις δυνάμεις τους. Στο πλαίσιο αυτής της πεποίθησής μου και με την ευλογία του Θεού βρίσκομαι σε στενή επικοινωνία και αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο σε όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους της Αρχιερατείας μου με συχνές και εποικοδομητικές συναντήσεις. Κοινός άξονας των συζητήσεών μας είναι η από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση κληροδοτημάτων και ακινήτων, η βοήθεια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κ.ά. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν κατατεθεί κατά καιρούς αμφοτέρωθεν προτάσεις, σχεδιασμοί και αιτήματα, που παραμένουν ακόμη σε διερευνητικό στάδιο και θα ανακοινωθούν εφόσον μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Οφείλω να ευχαριστήσω και από το βήμα της εφημερίδας σας δημόσια τον κ. Καλογερόπουλο, για το κλίμα αμοιβαίου σεβασμού που υπάρχει στις μεταξύ μας σχέσεις και για την ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνει στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και βοήθειας των αδυνάμων συμπολιτών μας.
Ποιο είναι το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης αυτή τη δύσκολη περίοδο που οι αδύναμοι δοκιμάζονται;
Η Εκκλησία του Χριστού οικοδομήθηκε πάνω στο ευαγγελικό αξίωμα «αγαπάτε αλλήλους». Έτσι στις δύσκολες περιστάσεις την επισκιάζει η χάρη του Θεού, ώστε να ανακουφίζει τις ανάγκες των δοκιμαζομένων αδελφών στα μέτρα των δυνατοτήτων της. Η Μητρόπολή μας, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζει σταθερά, με χριστιανική αλληλεγγύη και ζήλο τη φιλανθρωπική και κοινωνική της προσφορά. Ο κόσμος το γνωρίζει αυτό και έχει αγκαλιάσει τις προσπάθειές μας. Καθημερινά από το κοινωνικό εστιατόριο «Στέκι της Αγάπης» προσφέρονται περί τις 250 μερίδες έτοιμου φαγητού σε απόρους και μοναχικούς συνανθρώπους μας. Συγχρόνως από το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Το Κελάρι της Αγάπης» πάνω από 500 άπορες οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται βασικά είδη διατροφής και καθαρισμού και είδη ιματισμού από την Κοινωνική Ιματιοθήκη. Δυστυχώς οι ανάγκες των συνανθρώπων μας ολοένα αυξάνονται, γι’ αυτό και καλούμε όσους αδελφούς επιθυμούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους ενδεείς συνανθρώπους μας να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Μητροπόλεως μας.
Όταν αναλάβατε το τιμόνι της Μητρόπολης ποιοι ήταν οι στόχοι και οι προτεραιότητες; Έχει αλλάξει κάτι έναν χρόνο μετά;
Πέρασαν σχεδόν δεκατέσσερις μήνες Ποιμαντορίας μου στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, που ομολογουμένως σημαδεύτηκαν από έντονες εμπειρίες και δυνατές συγκινήσεις, άλλοτε χαρούμενες άλλοτε στενάχωρες καθώς η διαχείριση της πανδημίας, τα πρωτόγνωρα και σκληρά μέτρα του κλεισίματος των Εκκλησιών, το ότι νόσησα προσωπικά από κορωνοϊό, η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα και άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις διαμόρφωσαν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο δράσης από το αναμενόμενο. Αισθάνομαι κατά κάποιο τρόπο η θεία δύναμη να καθοδηγεί τα βήματά μου και οφείλω με ταπείνωση να ομολογώ συνεχώς, όπως και ο Χριστός μας «Κύριε, γεννηθήτω το θέλημά Σου». Παραλάβαμε με τη χάρη του Θεού μία άρτια δομημένη και οργανωμένη Μητρόπολη από τον σεβαστό προκάτοχό μου και πολιό Γέροντα Σεβασμιώτατο πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο και βασισμένοι πάνω στο καρποφόρο αυτό έδαφος συνεχίζουμε σταθερά και απρόσκοπτα με την ίδια διάθεση την ποιμαντική μας διακονία, το κοινωνικό και φιλανθρωπικό μας έργο για το καλό της Μητροπόλεώς μας με τον ίδιο ζήλο και την εν Χριστώ πατρική αγάπη για τον λαό μας, με βαθιά συναίσθηση της ευθύνης για την υψηλή αποστολή που ο Κύριος μου εμπιστεύτηκε και με κυρίαρχη πάντα τη διάθεση για προσφορά στον τόπο μου, στη γενέτειρά μου και στην ιστορική επαρχία μας. Η αγάπη του κόσμου μού δίνει δύναμη στα δύσκολα. Η αγάπη του Θεού μετατρέπει τα δύσκολα σε ευλογία. Δόξα τω Θεώ.
Το Αίγιο γιορτάζει τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας. Ποια η συμβολή του Κλήρου στην Επανάσταση και ποιες οι ομοιότητες με τις σημερινές προκλήσεις;
Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο από έγκυρες πηγές ότι στο Αίγιο έγινε η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, από τις 26 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου του 1821, τοποθετώντας επάξια την πόλη μας ανάμεσα στις πόλεις που πρωτοστάτησαν στον Αγώνα για την Ελευθερία της πατρίδας μας. Για άλλη μια χρονιά ο εορτασμός αυτής της ιστορικής επετείου στο Αίγιο θα μας θέσει ενώπιον των ευθυνών μας ως απογόνους των ηρώων αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωσή μας από τα δεσμά της σκλαβιάς και μας άφησαν ιερή κληρονομιά και παρακαταθήκη μια ελεύθερη Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό η Ιερά μας Μητρόπολη αφιέρωσε εφέτος το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 2021 στα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία. Σας συνιστώ να το προμηθευτείτε από τους Ιερούς μας Ναούς, για να διαβάσετε εκεί την καταπληκτική προσφορά των μοναστηριών μας στον Ιερό Αγώνα. Ως Ποιμενάρχης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ως Έλληνας και ως ιερωμένος, αισθάνομαι εθνικά υπερήφανος για τη μέγιστη προσφορά όλων των ιστορικών Μονών μας στον Αγώνα και κλίνω ταπεινά γόνυ καρδίας μπροστά στις θυσίες τους. Λείπουν οι ηγετικές αυτές φυσιογνωμίες και οι εμπνευσμένες μορφές στις μέρες μας, που τα δίχτυα μιας άλλης αόρατης «σκλαβιάς» αιωρούνται πάνω από το στερέωμα της πατρίδας μας και της πίστης μας. Θα πρότεινα, όπως και ο ποιητής προτρέπει, να μεθύσουμε με το αθάνατο κρασί του ΄21, μήπως ξαναζωντανέψει το ελληνικό όραμα για την Ανάσταση των ψυχών μας και του γένους μας.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πιστούς της περιφέρειάς σας;
Με πατρική αγάπη και συνεχή επαγρύπνηση στις κρίσιμες περιστάσεις που βιώνουμε, αγωνιώντας για την πνευματική προκοπή του ποιμνίου μου, προτρέπω όλους τους αδελφούς μας να μείνουμε ενωμένοι για να γίνουμε «μία ποίμνη εις ποιμήν» με πίστη και ελπίδα στον Θεό, ακολουθώντας το παράγγελμα του Κυρίου μας: «Εν τούτω γνώσονται πάντες, ότι εμοί μαθηταί εστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις» (Ιωαν. ια΄35 ).